Waarom is een close-in boiler handig voor in de keuken?

Veel nieuwe woningen zijn tegenwoordig voorzien van een close-in boiler in de keuken, maar dit is lang niet alleen handig voor nieuwbouw. In dit artikel bekijken we wat een close-in boiler precies doet en de bijbehorende voor- en nadelen.

Door Joeke In: Keuken

Waarom is een close-in boiler handig voor in de keuken?

Wat is een close-in boiler en hoe werkt deze?

De close-in boiler, ook weleens de keukenboiler genoemd, is een boiler die perfect past in het keukenkastje. (Al kan hij ook worden gebruikt voor de badkamer). Het is een elektrische boiler die je direct aansluit op de keukenkraan, zodat je op een zuinige en snelle manier van warm water geniet. Vooral als het bij jou thuis normaal gesproken even duurt voordat er warm water uit de kraan komt, is een close in boiler kopen goede oplossing.

Het is belangrijk om te vertellen dat er twee verschillende methodes zijn, namelijk:

  • de cold-fill close-in boiler, waarbij je deze aansluit op het koud water en de boiler het koude water opwarmt indien nodig.
  • de hot-fill close-in boiler, waarbij deze wordt aangesloten op het warme water en de boiler het water op eenzelfde temperatuur houdt. Eventueel in combinatie met een tijdklok.

De meest gebruikte optie is de cold-fill keukenboiler, die ook het energiezuinigste is. Gebruik je echter erg veel warm water, dan is een hot-fill keukenboiler interessant.

Wat zijn de voordelen van een close-in boiler?

De reden dat veel huishoudens kiezen voor deze extra boiler, is omdat er snel warm water kan worden gebruikt. Dit is echter niet het enige voordeel. Een close-in boiler is een zeer betaalbare investering, die er ook voor zorgt dat je veel minder water gebruikt (verspilt). Je hoeft tenslotte de kraan niet eerst te laten lopen.

Het installeren van een close-in boiler is eenvoudig en een vakman doet er maar een paar uurtjes over. Mede omdat er amper nieuw leidingwerk bij te pas komt, kost het in vergelijking met een traditionele boiler maar een fractie van de prijs. Dankzij de kleine inhoud van een close-in boiler bespaar je op de energiekosten, omdat de reguliere boiler minder vaak in actie hoeft te komen. Het is dus ook nog eens een milieuvriendelijke keuze.

Wat zijn de nadelen van een close-in boiler?

Een van de nadelen is dat als je een close-in boiler niet veel gebruikt, je deze beter uit kunt zetten. Een ander nadeel is dat je met een close-in boiler warm water krijgt en dus niet enkel kokend water. In dat geval is een kokendwaterkraan een betere, maar ook duurdere, optie.


Meer inspiratie