Complementaire kleuren overzicht en wat je erover moet weten

In dit artikel leer je hoe complementaire kleuren werken en hoe je ze kunt toepassen in je interieur. Met uitleg over het kleurenwiel en voorbeelden zoals rood en groen, geel en paars, en oranje en blauw, krijg je praktische tips voor samenhangende kleurcombinaties. Zo creëer je een sfeervol en gebalanceerd interieur.

Door Joeke In: Kleur

Complementaire kleuren overzicht en wat je erover moet weten

In de wereld van kleurentheorie vormen complementaire kleuren een belangrijk onderdeel. In dit artikel belicht ik alles wat je moet weten, zodat je deze kennis met veel plezier kunt toepassen bij het inrichten van jouw woning!

Het kleurenwiel

Het makkelijkste om te begrijpen hoe complementaire kleuren werken, is aan de hand van de kleurencirkel, ook wel een kleurenwiel genoemd. Via het kleurenwiel kun je precies zien welke kleuren elkaar complementeren, want deze staan tegenover elkaar. Het zijn dus kleuren die elkaar versterken, wat veel indruk maakt bij het gebruik van deze combinaties in een interieur.

kleurenwiel
Annie Spratt

Wat zijn complementaire kleuren?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten kleurencirkels zijn, waardoor de complementaire kleuren in het wetenschappelijke systeem net iets anders zijn dan die in het traditionele systeem. In dit artikel maak ik gebruik van het traditionele systeem, waarin bijvoorbeeld rood en groen elkaar complimenteren. Evenals geel en paars, en oranje en blauw.

Rood en groen

Rood is een zeer warme kleur, terwijl groen een koelere tint is. Een goede manier om deze complementaire kleuren te gebruiken in je interieur, is door te kiezen voor afgezwakte tonen. Denk aan aardetinten zoals het groen van planten en terracotta bruin.

Geel en paars

Geel en paars zijn tevens twee kleuren die elkaar versterken. Een eenvoudige manier om ze te gebruiken als basis voor een inrichting, is door te kiezen voor pasteltinten. Denk aan lila en lichtgeel, voor een fris en zacht kleurenpalet.

Okergeel kleur inspiratie!

Oranje en blauw

Oranje en blauw zijn, net als het eerste voorbeeld, kleuren die verschillen van toon. Oranje is een zeer warme tint en blauw een zeer koele toon. Gebruik bijvoorbeeld een grijsblauwe tint als basis, inclusief oranje of koperen accenten.

Kom erachter welke kleuren het beste met blauw samengaan!

Waarom complementaire kleuren een goede keuze zijn

Complementaire kleuren zijn over het algemeen erg prettig om naar te kijken, wat te maken heeft met de manier waarop onze ogen werken. Je kunt dit zelf testen door een langere periode naar een bepaalde kleur te staren en vervolgens snel te kijken naar een witte muur. Je zal dan namelijk een glimps zien van de bijbehorende complementaire kleur.

Door te kiezen voor complementaire kleuren in je interieur, creëer je automatisch dynamiek en je kunt ze op verschillende manieren inzetten. Gebruik complementaire kleuren evenwijdig, zodat ze voor een rustige balans zorgen. Of kies juist voor accenten in een complementaire kleur, zodat deze extra in het oog springen.

Het fijne is dat iedere kleur een complementaire kleur heeft. Je kiest via deze methode dus makkelijk twee kleuren als basis voor de inrichting van een ruimte. Hieronder wat meer inspiratie voor de bekendste complementaire kleurenparen.

Hoe je geel en paars met elkaar combineert

De combinatie van geel en paars zorgt voor een spannende mix, die zelfs tropisch kan aanvoelen. Bij het gebruik van diepe kleuren zorgt het ervoor dat beide tinten erg opvallen, denk aan okergeel en dieppaars. Je kunt de kleuren afzwakken door meer grijze of donkere tinten te gebruiken, maar als je kiest voor een witte basis vallen de kleuren juist nog meer op. Kleuraccenten die mooi bij dit kleurenpaar passen, zijn: goud, diepblauw en donkergroen.

Hoe je rood en groen met elkaar combineert

Rood en groen zijn kleuren die ons sowieso doen denken aan Kerstmis, maar door te kiezen voor verzadigde kleuren kun je er veel kanten mee op. Je krijgt zo’n gedempte tint door de kleur te mengen met zwart, donkerbruin, beige of een andere kleur. Verzadigde kleuren zijn minder helder en passen erg goed bij natuurlijke materialen, zoals: hout, cement en metaal. Dit kleurenpaar is ook een geweldige keuze als je houdt van weelderige en retro elementen, denk aan velvet meubels en lange gordijnen.

Hoe je blauw en oranje met elkaar combineert

Het leuke van blauw en oranje als complementair kleurenpaar, is dat het zich leent voor allerlei interieurstijlen. Van heldere tinten in een modern interieur, tot een donkerblauwe basis met koperen accenten voor een klassieke ruimte. Kies je juist voor lichte tinten, dan past dit kleurenpaar weer erg goed in een Scandinavisch design, inclusief licht houten meubels. Iets meer verzadigde oranje en blauwtinten doen je weer denken aan designs met Marokkaanse invloeden.


Meer inspiratie